Kalendarzowa wiosna już do nas zawitała, a słońce coraz śmielej przebija się przez zachmurzone niebo. Za niedługo z dna szafy wyciągniemy lekkie kurtki, a zrzucimy wielkie grube swetry, które – nie ma co się oszukiwać – potrafiły zakryć nadmierne kilogramy. Dzisiaj przychodzimy z pomocą! Mamy dla Was 4 pomysły na wiosenny detoks, czyli 4 przepisy na zdrowe, lekkie i bardzo smaczne sałatki. Jedzmy na zdrowie!
1. Poczuj słońce Toskanii!
SKŁADNIKI:
- mix sałat ok. 130 – 150 g
- 100 g sera typy feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 5 plastrów szynki parmeńskiej*
- 90 g ogórka zielonego (pół dużego ogórka)
- 20 g pestek słonecznika
- 20 g pestek dyni
*odkrój kawałki tłuszczu i bądź bardziej FIT!
SOS:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mix sałat przemyj wodą na sitku, ser typu feta pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, plasterki szynki parmeńskiej pokrój na średnie kawałki, a ogórka jak lubisz – plasterki lub kosteczki. Włóż wszystko do miski i wymieszaj. Następnie, na suchej patelni, podpraż pestki słonecznika i dyni (uważaj, żeby nie przypalić) i zmieszaj ze wszystkim. W miseczce połącz składniki na sos i dopraw nim sałatkę. Voila! Co więcej, pestki dyni – zdrowych tłuszczy – dostarczają organizmowi białka roślinnego i wartościowego cynku; są także używane do odrobaczania dzieci i dorosłych, a dodatkowo poprawiają sprawność seksualną u mężczyzn. Kto się skusi?
2. Pan Burak z towarzystwem!
SKŁADNIKI:
- 2 duże pieczone/gotowane buraki*
- 2 garście rukoli ok. 1/3 opakowania 125g
- 80 g sera koziego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- pół granatu
*Zyskaj czas i kup w sklepie buraczki już ugotowane!
SOS:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- tymianek (suszony lub świeży)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane i obrane ze skóry buraki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na dużym talerzu, ułóż na burakach rukolę i pokrusz kozi ser lub pokrój jak lubisz. Następnie wyciągnij owoce granatu i dodaj na górę sałatki. W międzyczasie posiekaj orzechy, podpraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę. Zmieszaj składniki na sos i skrop na wierzchu. Gotowe! Co więcej, sałatka jest nie tylko szybka i smaczna, ale jej główny bohater – burak – to bomba witaminowa i wartości odżywczych: wspomaga przemianę materii, usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu, odporność; spowalnia procesy starzenia się, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu; ma bardzo mało kalorii – w 120g ok. 46 kcal oraz zawiera w sobie witaminę C, B1, kobalt, wapń, magnez, sód i potas. To co, jemy?
3. Coś pożywnego!
SKŁADNIKI:
- 2 garście szpinaku baby
- 1 garść rukoli
- 2 nieduże gruszki
- 1 grillowana cukinia
- 200 g kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
SOS:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ulubione zioła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka i cukinię pokrój w kostkę, dopraw ulubionymi przyprawami i łyżką oliwy, następnie smaż na grillowej patelni. Jeśli takiej nie masz, nic nie szkodzi – nada się każda! Do dużej miski wsyp szpinak i rukolę, pokrój gruszkę i mozzarellę w kostkę oraz razem z kurczakiem i cukinią dodaj do zieleniny. Przygotuj sos i dopraw nim całość. Czy wiesz, że cukinia zaliczana jest do warzyw o tzw. ujemnej kaloryczności? Oznacza to, że nasz organizm wykorzystuje do spalenia cukinii więcej energii niż wynosi jej kaloryczność. Delektuj się smakiem i chudnij!
4. Powiew lata!
SKŁADNIKI:
- 4 duże rzodkiewki
- zielone szparagi (dla jednej osoby 5 sztuk)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- garść jarmużu
- 100 g sera typu feta
- 30 g pestek dyni
- jajko w koszulce (opcjonalnie, dla każdego po jednym)
SOS:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, pomidorki na pół, a awokado i fetę w kostkę. Warto wiedzieć, że awokado to jeden z najzdrowszych owoców – zawiera zdrowe tłuszcze omega-9, omega-3 i omega-6, likopen, potas regulujący ciśnienie krwi, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę, które dobrze wpływają na wzrok. Następnie, zgrilluj szparagi na patelni z małą ilością oliwy z oliwek, przypraw solą i pieprzem, a na ostatnie 2 minuty dodaj do nich jarmuż i przysmaż wszystko na patelni. W międzyczasie pestki dyni podpraż na suchej patelni, a składniki sosu wymieszaj w miseczce. Na końcu przygotuj jajka w koszulce – tyle sztuk ile jest osób. Układaj osobno na talerzu dla jednej osoby: Najpierw 5 sztuk szparagów, potem kilka liści jarmużu, rzodkiewkę ok. 1 na osobę, pomidorki koktajlowe ok. 8 połówek na osobę, kilka kostek awokado i sera typu feta, dodaj pestki dyni, a na górze połóż jajko w koszulce. Na końcu wszystko skrop sosem. Idealna opcja na śniadanie, lekki lunch czy kolację!
Teraz nie ma wymówek! Wystarczą odpowiednie składniki, chwila przygotowań i gotowe. Oczywiście, sałatki możecie modyfikować według własnych smaków i upodobań? To co, widelce w dłoń?